Family MamaD

Family MamaD

Teman Setia mamaD

Note dr mamaD :

NOTE FROM mamaD :-

layari :- http://www.facebook.com/muslimahbijak.collections
dan jangan lupa bagi yang sedang cari2 kereta tuuu..leh lawati

~Dear Customers, please refer to our size chart before choosing the size for your T-shirt Muslimah.Thank you.

~Kepada pelanggan yang dihormati. Mohon rujuk carta ukuran T-shirt Muslimah sebelum membuat pilihan saiz. Terima kasih.

~Dear customers.To avoid confusion, we already taken out details for no stock T-Shirt Muslimah.

~Kepada pelanggan yang dihormati. Untuk mengelakkan kekeliruan, pihak kami telah mengeluarkan details bagi T-Shirt Muslimah yang telah kehabisan stok. Harap maklum.

~Dear Customers.Please take note that all sales is subject to stock availability.Muslimahbijak.com do not keeps all the designs and sizes at all time. We suggest that you check the design/size availability by clicking the link below the slide show.Thank you.

Monday, April 11, 2011

Kolostrum - penyusuan utk baby
*google pic*

1. Kolostrum adalah makanan semulajadi pertama anugerah Allah kepada setiap bayi yang dilahirkan didunia. Ianya adalah cecair yang sedikit likat dan bewarna kuning yang terhasil dalam masa 24 - 36 jam selepas melahirkan anak dan kembali menjadi susu biasa selepas hari ke 3. Walaupun ianya sedikit tetapi cukup untuk menampung keperluan bayi yang baru lahir.

2. Kolostrum adalah bahagian terpenting susu ibu kerana ia kaya dengan sumber nutrien seperti karbohidrat, protien, bahan galian, vitamin dan antibodi untuk melindungi bayi daripada jangkitan. Kolostrum membentuk imunisasi yang tinggi bagi bayi yang baru lahir dan juga melindungi lapisan perut dengan menghalang organisma asing masuk kedalam aliran darah. Bayangkan bayi yang fragile dan terdedah kepada jangkitan, kolostrum adalah pencegahan yang terbaik!

3.Selepas seminggu bayi yang meminum susu ibu akan mempunyai 5 kali ganda bekalan Vitamin E dalam badan berbanding bayi yang minum susu formula!

4. Kolostrum membolehkan bayi menyingkirkan mekonium. Bayi akan kerap poo poo dan najisnya akan berwarna hitam. Selalunya perkara ini menakutkan dan merisaukan ibu-ibu (macam saya dulu) sebab menyangkakan susu badannya tak berkhasiat. Tapi sebenarnya tidak sama sekali, ia adalah sesuatu yang normal dan sihat :)

5. Kolostrum mampu melawan virus, bakteria, kulat, toksin serta jaundis di dalam tubuh bayi. Selain itu, kolostrum pun meransang perkembangan otak dan minda bayi :)

6. Selalunya, orang-orang lama berpendapat susu awal (kolostrum) ni ialah susu yang kotor, kena buang dulu sebelum bagi baby minum. A big NO NO ye kengkawan, kolostrum ni sangat penting untuk bayi anda. Amat rugilah bayi yang tidak dapat kolostrum dari ibunya.


Jangan sia-sia kan kolostrum kerana ianya adalah sangat berharga untuk bayi anda:)


No comments:

Permata Hati Kami

Yahooooooooooo!!!muka anak mama iras muka mama n papa!!!!ahaks!!

Rehat Sebentar...