Family MamaD

Family MamaD

Teman Setia mamaD

Note dr mamaD :

NOTE FROM mamaD :-

layari :- http://www.facebook.com/muslimahbijak.collections
dan jangan lupa bagi yang sedang cari2 kereta tuuu..leh lawati

~Dear Customers, please refer to our size chart before choosing the size for your T-shirt Muslimah.Thank you.

~Kepada pelanggan yang dihormati. Mohon rujuk carta ukuran T-shirt Muslimah sebelum membuat pilihan saiz. Terima kasih.

~Dear customers.To avoid confusion, we already taken out details for no stock T-Shirt Muslimah.

~Kepada pelanggan yang dihormati. Untuk mengelakkan kekeliruan, pihak kami telah mengeluarkan details bagi T-Shirt Muslimah yang telah kehabisan stok. Harap maklum.

~Dear Customers.Please take note that all sales is subject to stock availability.Muslimahbijak.com do not keeps all the designs and sizes at all time. We suggest that you check the design/size availability by clicking the link below the slide show.Thank you.

Monday, April 5, 2010

opretion Fibrodenoma

Kepada kawan mamaD kat Facebook,mungkin dah tau yg mamaD kena opret masa 18/3/10 tuarikan...ok..kali ni mamaD nk luangkan masa sikit kat Mahligai Bloggerku ini yg telah lama aku tinggalkan..uuuhuhuhuuuu...(sedo punnnn...hehhee)
lihat le aksi2 yg sempat dirakamkan..he3
masa ni aku dah kira mcm ready leee..nk diopret..dlm hati..tuhan je laaa yg tau..dup dapnya tuuu....tp nasib baik leee...ade 2 hero (papa n Danish) ku ini yg bagi semangat..he3..

peneman setiaku...uuuhuu

Kerisauan makin memuncak!!!
Jumpa pulak kawan masa sek men dulu..lama tol tak jumpa...


Inilah dia ketulan yg berjaya dikeluarkan..dah 2.8cm dah masa ni.:)..
sejenis FIBRODENOMA....al kisahnye mcm ni...Sbenonya aku dah rase ade biji ni masa aku Form 6 lagi tau..masa tu aku mmg ade g chek kat hospital kerajaan...dan telah disahkan oleh dokter masa tu..hanya ketulan biasa jek..takde ubat tp perlu dibedah...tidak merbahaya,tp boleh mmbesar jika tak dibuang...itu jelah info yg aku dapat masa tu...
Tapi entah laaaa....masa berlalu begitu pantas...sampai la sekarang..hampir 14tahun aku simpan biji ni..uuhuhuuu..terer tak aku...hahahhaaaa
Tapi sejak akhir2 masa aku nk opret tu..aku rase semacam jek...sbb aku dapat tau..KALAU KANSER,KETULAN TU BILA DITEKAN DIA TAK SAKIT!!!..alamak!!masa tu la aku jd tak tenteram...sbb ketulan aku ni mmg tak sakit apepun..
So,aku amik keputusan opret jugak dan sebelum opret tu...seberapa byk info ttg fibrodenoma aku cari....
Bila aku chek...alhamdulillah...ketulan yg aku ade tu bkn nya kanser...alhamdulillah...so,aku pun cepat2 le g pakar utk buang ketulan ni...ape lagi nk disimpankan...dan nasib baik la...AKU ADE INSURANS....sekurang2nya aku leh la dapatkan rawatan class di PAKAR...kalau nk tunggu gomen..haaaiii..tah2 sampai hari ni aku tak opret2 lagi sbb tunggu turn kan????
Kos yang aku kena RM3500++...tp ok,sebab semua insurans yg cover...

SEDIKIT INFO YG AKU BOLEH SHARE NGN KORANG...KALAU BOLEH,G LA BUAT PEMERIKSAAN..SBB BAHAYA KALAU KITA BIARKAN SAJA SEGALA PENYAKIT YG ADE DALAM BADAN KAN...?

Hampir 80 hingga 90 peratus ketumbuhan dalam payu dara adalah ketumbuhan biasa yang bukan berbentuk kanser.

Ketumbuhan biasa (benign tumour) yang boleh berlaku di dalam payu dara termasuklah:

Fibroadenoma (Ni aku punya kes...)

* ketumbuhan ini kerap berlaku di kalangan wanita muda. Permukaan ketumbuhan ini licin dan mungkin berbonjol serta boleh bergerak sekeliling apabila ditekan dari luar.

Fibrocystic mastopathy

* ini biasanya berlaku di kalangan wanita berumur antara 30 hingga 50 tahun yang belum putus haid. Saiznya berbeza berdasarkan pusingan haid dan bertambah besar dan sakit apabila menghampiri haid. Berdasarkan sifat percambahan sel epitelium, ia berisiko berubah menjadi kanser.

Sista (Cyst)

* ketumbuhan ini adalah biji yang mengandungi air. Kebanyakan tidak merbahaya melainkan biji yang mengandungi darah.

Nekrosis lemak

* ketumbuhan ini berpunca daripada kecederaan pada payu dara yang menyebabkan sel lemak payu dara mati dan membentuk kumpulan biji yang keras. Agak sukar untuk membezakannya dari kanser melainkan dengan kajian sel histologi.

Bisul (breast abcess)

* selalunya tidak sukar untuk membezakan bisul dengan kanser. Tetapi “antibioma” iaitu keras yang terjadi apabila bisul dirawat secara konservatif, boleh menyukarkan perbezaan ini.


Alhamdulillah..syukur pada tuhan..aku sekarang dah sihat...dan lebih confident dari dulu....tak sakit ape pun lepas opret tu..hahhaa..kejap jek..lagipun aku dibius penuh..mmg tak sedar apepun..hehheee...


9 comments:

CatlinaFly said...

alhamdulillah mamaD tak ape2..syukran :)..thanks ye for the info :)

MAMADANISH78 said...

alhamdulilahhh....pade tuhan...:)tq ye Catlina...

Ain said...

moga lebih sihat dan ceria lagi lepas nie...

syukur semuanya selamat...

Ieda Al-Habsyi said...

hye mamaD, lama tak jenguk cni, alhamdulillah mamaD dah slamat pon, take care :)

ninie's corner said...

patut le dah lama takde cite dr MamaD.....Alhamdulillah...semua dah selamat.....

MAMADANISH78 said...

tq..:)..kalau nk cari mamaD...p la add kat my facebook yaaaaaa...:)search je kat ct zulnorain...kompom ade..hehheeee

Mummy Dasy said...

bawak balik ape yg dbedah tukan kak... macam kite dulu operate ngan Datuk Dr. Abd.Kadir masa buang batu hempedu, bawak balik cam biji asam kata anak2...
tp alhamdulillah skang dah ok kan kak..

MAMADANISH78 said...

skrg dah ook dah...alhamdulillah..
mamaD nak gak bawak balik fibroid tu..tp dia tak bg..sbb nk wat ujian kat makmak katanya..uuhuhuhu...dokter yg opret kita sama la..:)

Yan said...

salam kak.. ape kabar skang???

Permata Hati Kami

Yahooooooooooo!!!muka anak mama iras muka mama n papa!!!!ahaks!!

Rehat Sebentar...